Schrijf je in voor gratis artikelen Meer info

Anticipatie | Illustratie: Unparalleled Universes, Peter Boorsma

∞ Manon, vrijdag 9 augustus 2019

Anticipatie

Deze zomer heb ik geoefend met het loslaten van controle over mijn buitenwereld. Niet fixen, niet dwingen, niet vormen, niet controleren. En wat vind ik dat soms nog moeilijk zeg! Ik heb met verbazing gekeken naar het woelen, wurmen, en in bochten wringen van mijn ego dat steeds maar de teugels wilde grijpen en vasthouden. Ik heb erom gehuild en ik heb heel hard om mezelf gelachen.

Dit was een meesterproef. Zoals we die allemaal wel kennen. Zodra je iets hebt ingezien, helder hebt, anders kiest, komt er altijd een meesterproef. Je ego verzet zich nog even heel hard, want het voelt dat het er nu echt om spant. En je manifesteert ondertussen de meest uitdagende omstandigheden voor jezelf om wat je hebt geleerd nu ook echt in de praktijk te brengen.

Jaren geleden zei een vriendin tegen mij: “je kunt helemaal niet zakken voor een meesterproef. Die doe je pas wanneer je er echt klaar voor bent.” Oh ja, dat is natuurlijk waar. Het is weliswaar een eindexamen, maar niet omdat het nou eenmaal examentijd is, maar omdat je met heel je zijn hebt besloten dat het de juiste tijd is. Hoe lang de proef soms ook duurt, uiteindelijk slaag je altijd.

Dus testte ik mezelf op het durven loslaten van de controle wanneer ik voel dat alles wat me dierbaar is op het spel staat. Mijn meesterproef ging over mijn waarde tot op de bodem voelen, loslaten zonder op te geven, me durven overgeven aan het leven en hoe het zich ontvouwt. Het aandurven om tot op de bodem terug te komen op mijn oudste besluiten over mij en het leven. Opnieuw kiezen hoe ik mijn leven wil leiden.

Ieder mens besluit ergens helemaal in het begin van zijn of haar leven wat de basis is van ons bestaan. We nemen (geheel onbewust) een besluit over of we oké zijn in een oké wereld, of niet. Ik ben de moeite waard, of ik ben niet de moeite waard. De wereld is vriendelijk, of de wereld is me vijandig gezind. Veel mensen besluiten dat ze in de basis niet de moeite waard zijn en kunnen dan niet meer echt geloven dat de wereld hen vriendelijk gezind is. Ooit was dat ook mijn besluit.

In de afgelopen vijftien jaar ben ik rustig teruggekomen op dit besluit. Ik heb een bodem onder mijn eigen voeten kunnen leggen. Een bodem van de moeite waard zijn, van zelfwaardering, van liefde voor mijn zijn. Ik heb mezelf erop uitgedaagd, ik ben er door mijn omgeving op uitgedaagd. Ik heb mezelf af en toe verloren in het gedoe in de dynamiek van mijn relaties, ik heb gevoeld dat ik mezelf verloor en meestal vond ik mezelf weer in een heleboel zelfrelativering en heel veel lachen om mezelf. Met een enorm respect voor mijn innerlijke werk.

Ik voel intens en ben bereid om diep te gaan. En het is heerlijk wanneer mijn geliefden bij me zijn daarin. Ze moeten me niet helpen, juist niet. Niet gaan fixen, overnemen, dragen, of het me makkelijk maken om het makkelijk maken. Ik draag mezelf en ik draag mijn eigen emoties. Ze mogen achter me komen zitten zodat ik af en toe mijn hoofd even kan laten rusten op hun schouder. En ze mogen me ook confronteren als ik me verlies in de angst vlak voor ik op de bodem ben. Wanneer ik de controle niet wil loslaten en me verzet tegen wat er nou eenmaal is.

Deze zomer heb ik mijn overtuigingen over mezelf en de wereld opnieuw aangekeken. Mijn oude overtuigingen, die zich op een geheel nieuwe manier aan mij presenteerden. Ik heb de bodem een aantal keren gevoeld. En hoe ik me ertegen afzette zodat ik weer naar boven schoot. Vanzelf. Hoefde ik niet te doen, gebeurde gewoon. Bovenkomen, adem happen en me opnieuw laten zakken wanneer het weer voelde. 

De angst aankijken dat wanneer ik niets doe, wanneer ik de teugels los laat, de teugels laat verdwijnen zelfs, dat het leven dan voor me zorgt. Dat ik de moeite waard ben om gedragen te worden door het leven. Om te voelen dat ik altijd gedragen word, hoe mijn buitenwereld zich ook ontvouwt. Om te mogen voelen, huilen, lachen, plezier maken, instorten, alles tegelijk. Dat alles vanzelf weer doorstroomt in het volgende, en het volgende, en het volgende.

En ik heb dat niet geleerd door alles te verliezen wat me dierbaar is. Dan is het makkelijker voor mij. Als er niets te fixen valt, omdat ik voor voldongen feiten sta, dan is het makkelijker om de controle los te laten. Die les heb ik inmiddels ook heus geleerd. Maar nu was het zaak los te laten terwijl de verleiding waanzinnig groot was. Wanneer alles in beweging is, niets vaststaat, valt er een heleboel vast te houden, een heleboel te werken. En dan loslaten in vertrouwen…. pfffff…

De zomer is nog niet voorbij. Mijn meesterproef ook niet. Ik ben nog aan het afronden. Geen idee hoe lang dat nog duurt. Maar ik voel de energie veranderen. Er komen nieuwe avonturen aan. Er wil zich van alles manifesteren in de ruimte die ik in mezelf heb gecreëerd. Ik voel het aan alles. Een opwindend gevoel van anticipatie. Afronding van de meesterproef. Want ook nu: niet gaan werken, loslaten van de controle en de energie zichzelf laten ontvouwen. 

Ik ga genieten van wat zich aandient en van mezelf. Ik waardeer en respecteer mezelf en lach hartelijk om mijn gedoe. Het is wel even klaar met die bodem. Komt vanzelf weer een keertje, maar nu maar even lekker zwemmen en mezelf laten drijven. Ik laat me dragen door de stroom en dobber nog even in de zon. Heerlijk. En dan komt de herfst vanzelf. En daar heb ik heel veel zin in. Geen idee wat die mij gaat brengen, maar het voelt opwindend en leuk. Ik hou van de herfst met haar spectaculaire kleuren en rijke oogst. 

Ik heb om me heen gezien dat ik niet de enige ben die een intense zomer achter de rug heeft. Het is een tijd van verandering. Op alle mogelijke gebieden, maar vooral in onszelf. Tijd om alles wat we in de afgelopen jaren geleerd hebben volledig in de praktijk te gaan brengen. In lichtheid en plezier. Tijd om te genieten van ons prachtige leven.


Boek

Zielsrelaties: de stroomversnelling richting onvoorwaardelijke liefde

Een boek over ontmoetingen van ziel tot ziel en hoe zij de weg in jou vrijmaken naar onvoorwaardelijke liefde.

bestellen

v.a. €12,00

Het boek is verkrijgbaar als paperback, ebook en luisterboek.

» Info & bestellen

Facebook

Besloten Facebookgroep

In deze groep deel ik mijn zoektocht naar al mijn schatten in mijn Innerlijke Schatkamer en nodig ik je uit om mee te gaan op expeditie naar jou.

Naar de Facebookgroep

Nieuwsbrief

Juweeltjes

Een onregelmatig verschijnende nieuwsbrief met mijn nieuwste artikelen, tips over interessant leesvoer en andere juweeltjes.