18 jui-15 aug Doe je mee met De Zomer van je Leven? Meer info

De prachtige ‘nee’ uit het hart | Illustratie: Unparalleled Universes, Peter Boorsma

∞ Manon, woensdag 12 juni 2019

De prachtige ‘nee’ uit het hart

Wanneer je iemand ontmoet die je hart op zijn kop zet, die de vlinders in je buik wakker maakt, is er niets fijner dan daar helemaal induiken. In dat gevoel dat alle mooie deuren in jezelf open gaan. Dat je de ander in zijn of haar stralende licht ziet, maar zeker ook dat je ineens je eigen stralende licht kunt zien en je voelt hoe je liefde zich zonder grenzen vergroot.

Wanneer we liefde voelen voor elkaar en in een relatie zijn met elkaar, willen we het liefste ‘ja’ zeggen. Tegen elkaar, tegen samen zijn, tegen fijne gevoelens, mooie gesprekken, enzovoort. We willen ‘ja’ zeggen tegen de ander en we willen dat de ander ‘ja’ zegt tegen ons. Het is heerlijk om die volmondige, gulle ‘ja’ te voelen en te zeggen.

Op een gegeven moment komt het punt dat je weer eventjes boven komt om adem te halen. Je hebt je ondergedompeld in alles wat je voelt, je bent van je voeten gespoeld en nu is het tijd om even uit te hijgen en op adem te komen.

Wanneer je helder voelt en je prettig voelt op je eigen voeten zul je merken dat het niet de ander is die jou deze fijne gevoelens bezorgd, maar dat de ander slechts de deuren naar jouw liefde, jouw vreugde, jouw hartstocht opent. De ander speelt een belangrijke rol, maar die rol bestaat uit het aanwijzen van jouw deuren, niet voor het jou geven van wat je voelt.

Natuurlijk is het heerlijk om mensen die zo makkelijk de weg naar jouw deuren kunnen vinden dichtbij te houden. Het is heerlijk om mensen om je heen te hebben die jouw mooiste en lichtste kanten wakker maken en wakker houden. Liefde delen met iemand is de mooiste snelweg naar jouw eigen open hart. En wanneer jij je realiseert dat het jouw eigen hart is die contact maakt met liefde ben je niet afhankelijk van de ander, maar kan de ander jouw leven onbelemmerd verrijken.

Wanneer je minder stevig in jezelf staat kun je nog wel eens in verwarring raken. Je vergist je makkelijk door te denken dat de ander verantwoordelijk is voor wat jij in jezelf voelt openen. De ander maakt je blij en gelukkig. De ander geeft je liefde. En dat betekent dat wanneer de ander dat ook weer bij je weg kan halen en jij wat je nu voelt kunt verliezen.

Wanneer je niet zo stevig in je eigen schoenen staat wil dat vaak eigenlijk zeggen dat je niet zo makkelijk contact kunt maken met je eigen hart en je eigen waarde. Ergens is er iets niet helemaal in balans, waardoor jij het gevoel hebt iets of iemand van buitenaf nodig te hebben om je gelukkig te maken. Om het gemis aan contact met liefde voor jezelf op te vullen.

Wanneer een ander de taak toebedeeld krijgt om jou steeds te bevestigen in je waarde, in dat je geliefd bent, in dat je gesteund wordt, in dat je gelukkig mag zijn, wordt de ‘ja’ die in eerste instantie zo vrij gegeven werd, een noodzakelijk iets. Dan wordt de ‘ja’ een voorwaarde om je fijn te voelen.

"Waar een ‘ja’ de liefde bevestigd, doet een ‘nee’ dat ook, maar op een andere manier."

Een relatie die gebaseerd is op onbelemmerde liefde kan echter niet alleen uit ‘ja’ bestaan. Zo’n relatie is er niet alleen om fijn in elkaars armen weg te kruipen, maar ook om te groeien richting contact met onvoorwaardelijke liefde. In liefde help je elkaar omhoog. En daar helpen zowel een heleboel keer ‘ja’ als een heleboel keer ‘nee’ bij.

Waar een ‘ja’ de liefde bevestigd, doet een ‘nee’ dat ook, maar op een andere manier. Even geen zin hebben in elkaar geeft de gelegenheid om je eigen autonomie te voelen. Om te integreren wat je elkaar in de afgelopen periode hebt gebracht. Om ervaringen op te doen die jullie elkaar niet kunnen geven. Om vertrouwen in de relatie op te bouwen in de afwezigheid van elkaar.

Dit kan een heleboel angst opwekken wanneer je het gevoel hebt de liefde te kunnen verliezen. Je hebt zoiets moois met elkaar, je voelt je zo fijn door de ander en wanneer die zijn of haar liefdevolle aandacht op jou gericht heeft is de wereld ineens prachtig. Wanneer die liefdevolle aandacht even naar iets of iemand anders gaat, voel je ineens hoe afhankelijk je ervan geworden bent.

Het licht van de ander is geen baken meer waarop jij je eigen licht kunt zien en je eigen koers kunt uitzetten, maar het is een medicijn geworden. En medicijn om je eigen pijn en oude angst niet meer te hoeven voelen. Een medicijn om je eigen schaduw niet aan te hoeven kijken en uiteindelijk niet het werk te hoeven doen om de deuren naar je hart zelf te openen.

De ‘nee’ van de ander is nodig als trigger om je blik van buiten naar binnen te verleggen. Zolang de ‘ja’ klinkt is er geen noodzaak om helemaal de verantwoordelijkheid voor jezelf te nemen. Zolang je het medicijn overvloedig krijgt hoef jij je eigen heling niet ter hand te nemen. Pas wanneer je het medicijn niet meer krijgt merk je de verslavende werking ervan.

Ga je voor de daadwerkelijke heling van jezelf?

Op dat moment kun je kiezen. Ga je voor de daadwerkelijke heling van jezelf? Ga je voor het afpellen van alle oude lagen en overtuigingen die je van de liefde die je zelf bent afhouden? Ga je voor het doorbreken van al je oude patronen die je tegenhouden om echt onbelemmerd lief te hebben?

Of blijf je hunkeren naar het medicijn… Probeer je de ‘nee’ in een ‘ja’ voor jou te dwingen? Probeer je de ander over te halen om je te blijven bevestigen zodat je het zelf niet hoeft te doen? De keuze is aan jou. Je kunt een hekel hebben aan de ‘nee’. Je kunt de ‘nee’ niet willen accepteren. Je kunt de ander zijn of haar ‘nee’ verwijten omdat het jou zo zeer doet.

Of je kunt de prachtige ‘nee’ uit het hart zien voor wat ze is: een liefdevol middel om jou te laten groeien. Om je dichterbij je kern te brengen. Om je te leren jezelf onbelemmerd lief te hebben, zodat je ook de ander onbelemmerd lief kunt hebben. Zowel de ‘ja’ als de ‘nee’ zijn liefde. Wanneer je beide ruimte geeft en je realiseert dat liefde er altijd is, eeuwig is, mag ze vrij stromen tussen jou en je geliefden. En kun je onbelemmerd blijven genieten van elkaar.


Boek

Zielsrelaties: de stroomversnelling richting onvoorwaardelijke liefde

Een boek over ontmoetingen van ziel tot ziel en hoe zij de weg in jou vrijmaken naar onvoorwaardelijke liefde.

bestellen

v.a. €12,00

Het boek is verkrijgbaar als paperback, ebook en luisterboek.

» Info & bestellen

Facebook

Besloten Facebookgroep

In deze groep deel ik mijn zoektocht naar al mijn schatten in mijn Innerlijke Schatkamer en nodig ik je uit om mee te gaan op expeditie naar jou.

Naar de Facebookgroep

Nieuwsbrief

Juweeltjes

Een onregelmatig verschijnende nieuwsbrief met mijn nieuwste artikelen, tips over interessant leesvoer en andere juweeltjes.