Schrijf je in voor gratis artikelen Meer info

De zon komt op | Illustratie: Unparalleled Universes, Peter Boorsma

∞ Manon, dinsdag 9 maart 2021

De zon komt op

De zon op mijn liefste

En jij verrijst met hem

Als een phoenix uit zijn as

Klaar om weg te vliegen

Kom overeind mijn liefste

En klop je kleren af

Wees eigenaar van jezelf

En leef jouw nieuwe dag

Wat ben je ongelooflijk mooi! Uniek in deze wereld. En ik mag naar je kijken. Ik mag naar je luisteren, je voelen, ruiken, proeven. Wat een geschenk dat jij er bent. Ik onderzoek je met alle nieuwsgierigheid die ik in me heb. Ik wil je kennen, je licht en je duister. De zon komt op en ik beleef de dag met jou.

ik weet dat je het niet makkelijk hebt gehad. Dat je jezelf bijna verloor onder alle dikke lagen die door anderen over je schouders werden gelegd. Mantels en vieze jassen, labjassen, fijne sjaals, dikke truien, vodden, vormeloze zakken. Ik weet ook dat je ging geloven dat die lagen onderdeel waren van wie jij bent. En je bent er nog wat verder aan gaan bouwen. Nog meer lagen om de kern van wie jij bent. Om de lelijkheid maar te verbergen. Om het te verfraaien omdat je niet kon verdragen dat jij dat werkelijk zou zijn.

Ik weet dat het zwaar voelde. Dat jij je lichaam sterk gemaakt hebt om het gewicht te kunnen dragen. Sterk en hard, want dat was nodig. Ik weet dat je maar zelden rust had van al dat sjouwen. Zeldzame momenten van ontspanning. Zeldzame mensen bij wie je de lagen even neer kon leggen. Maar ze waren er wel. En dat heeft je gered. Dat heeft je gered doordat een deel van jou nooit vergeten is hoe het eigenlijk zit. Dat er iemand verstopt zit onder al die lagen. Iemand die de moeite meer dan waard is.

En nu zijn alle lagen ineens zichtbaar. Als de nieuwe kleren van de keizer zijn ze transparant geworden en sta je daar ineens naakt voor de spiegel. Kijk maar rustig naar jezelf. Kijk maar welke jassen en sjaals en lagen er allemaal niet eigen zijn. Welke lagen jij voor anderen hebt gedragen. Laat ze maar op de grond vallen. Je hebt ze niet meer nodig. Het is warm genoeg in het leven. Je hoeft niets extra’s aan te doen. Je bent mooi en warm genoeg in je eigen vel.

Kijk maar goed naar jou. En koester wat je ziet. Alle kracht en alle kwetsbaarheid. Alle moed en alle angst. Alle liefde en alles wat zich daar afhankelijk van voelt. Alle ruimte die je inneemt, en alle ruimte die niet durft in te nemen. Alles wat zich uitspreekt in jou en alles wat zich nog steeds de mond gesnoerd voelt. Alles in jou wat gespierd en fit is en alles wat je als week en krachteloos ervaart. Kijk maar naar alles wat je mooi vindt en alles waar je oordelen over hebt. En koester het. Knuffel het. Laat het oordeel maar gaan. Het is oké. 

Ja jij bent mens. Met alles wat dat inhoudt. Je schoonheid en kleingeestigheid. Je grootse visie en je gevangenschap in wat je denkt dat je zou moeten zijn. Je bent een lichtend voorbeeld en je zit anderen volledig in de weg. Je bent prachtig en frustrerend. Je bent zacht en warm en je bent ook pijnlijk om aan te raken. Je bent zuiver en helder als glas en je bent troebel en modderig. En je bent goed zoals je bent. Je bent helemaal goed zoals je bent. Je kunt je doen en laten altijd aanpassen als je dat wilt. Dat is helemaal aan jou. Dat heet leren en daar heb jij alle recht toe. 

Net als dat we een kind zijn leerproces gunnen en niet verwachten dat het eindexamen kan doen op het moment dat het voor het eerst de school binnenloopt, zo mag jij ook je eigen leerproces hebben. Jij mag elke dag kiezen voor jezelf. Voor standvastigheid en voor voortschrijdend inzicht. Wat je vandaag besluit dat je niet meer wilt kiezen, maakt diezelfde keuze gisteren niet fout. Het maakt dat je een stapje verder bent gekomen. Leer van gisteren zodat je vandaag in alle vrijheid je keuzes kunt maken.

Wees eerlijk als je in de spiegel kijkt. Je hoeft je niet meer te verstoppen. De dikke lagen kleren liggen immers op de grond. Jij kunt naar al jouw menselijke pracht kijken. En misschien, heel misschien durf jij jezelf dan ook wel in al jouw naaktheid te tonen aan een ander. Je mag echt even wennen. Je mag nog best eventjes voorzichtig zijn. Je kwetsbaar voelen. Onzeker zijn. Maar probeer het maar. Stukje voor stukje, beetje voor beetje. Neem de tijd. Toon jezelf. Je bent zo ongelooflijk mooi.

De zon komt op. En daar sta jij in zijn stralen. In zijn warmte. Koester jezelf in deze nieuwe dag. Je mag best treuren om gisteren. Ook dat hoort bij het leven. Maar bedenk ook: vandaag leef je. Vandaag schijnt jouw zon. Vandaag is het begin van de rest van je leven. 


Boek

Zielsrelaties: de stroomversnelling richting onvoorwaardelijke liefde

Een boek over ontmoetingen van ziel tot ziel en hoe zij de weg in jou vrijmaken naar onvoorwaardelijke liefde.

bestellen

v.a. €12,00

Het boek is verkrijgbaar als paperback, ebook en luisterboek.

» Info & bestellen

Facebook

Besloten Facebookgroep

In deze groep deel ik mijn zoektocht naar al mijn schatten in mijn Innerlijke Schatkamer en nodig ik je uit om mee te gaan op expeditie naar jou.

Naar de Facebookgroep

Nieuwsbrief

Juweeltjes

Een onregelmatig verschijnende nieuwsbrief met mijn nieuwste artikelen, tips over interessant leesvoer en andere juweeltjes.