Schrijf je in voor gratis artikelen Meer info

Liefde, relaties en seksualiteit | Illustratie: Unparalleled Universes, Peter Boorsma

∞ Manon, dinsdag 7 juli 2020

Liefde, relaties en seksualiteit

De drie onderwerpen die al jaren, maar steeds meer en explicieter, enorm belangrijk zijn voor mij. 

Mijn grootste waarde in het leven zou ik kunnen vangen in het woord ‘authenticiteit’. Mezelf (her)ontdekken, mijn meest pure, ontspannen en vrije zelf zijn in dit leven. En daarmee mijn grootste bijdrage leveren aan de wereld. Want wie kan mijn bijdrage beter leveren dan ikzelf? Er is immers niemand beter in mij zijn dan ik.

De grootste kracht in het leven kan ik vangen in het woord ‘liefde’. Liefde is voor mij de onderliggende energie waar de wereld uit bestaat. Zij laat groeien, ontwikkelen, voortborduren. Zij betekent expansie in inclusiviteit. Zij maakt in het mijzelf zijn het verschil tussen mij aan de wereld geven en ‘alleen’ voor mijn eigen plezier gaan.

Liefde als begrip is klein gemaakt in de wereld. Wij, als mensen, vinden dat iets liefde is en iets anders niet. Wij vinden dat liefde er op een bepaalde manier uit moet zien en heeft het een ander gezicht, dan is dat geen liefde. Liefde is in de dualiteit getrokken door oordelen van goed en fout. Ze is gekooid in een kooi met gouden tralies en roze wolken om de tralies te verhullen.

Liefde is groter dan haar kooi. Liefde heeft vele gezichten. Zachtheid, acceptatie, omarmen, compassie, het is allemaal liefde. Trauma heling, vrij laten, angst overwinnen, eerlijkheid, pijn, verdriet, sterven en dood, het is ook allemaal liefde. Samen zijn is liefde, maar elkaar loslaten om ons pad alleen of met anderen te vervolgen is ook liefde. En zo kom ik bij relaties…

We zijn altijd in relatie. Tot onszelf, tot anderen, tot de wereld, tot het leven. We dansen onze dans van het leven met alles en iedereen. Soms heel intiem, soms uit de verte, soms heel lang met elkaar, soms kort en krachtig. We vormen in deze dans een groot geheel. De beweging die jij maakt heeft via alles en iedereen waar jij mee in aanraking bent, invloed op alles en iedereen daarbuiten. Jij doet er toe. En hoe authentieker jij je eigen dans kunt dansen, hoe krachtiger jouw invloed.

En dan zijn er nog de relaties met de mensen die zo dichtbij mogen komen dat ze helemaal in en soms onder onze huid mogen zitten. Die mensen die ons van binnen mogen aanraken, zacht, liefdevol, helend en daarmee onvermijdelijk ook confronterend. We spiegelen elkaar, onze geliefden en wijzelf. Altijd. We kunnen niet anders dan in de ander zien wie wij zelf zijn. Dat kan niet anders, en dat geeft niet. Laten we ons er weer bewust van worden, dan kunnen we onszelf en de ander eren voor de plek die we voor elkaar innemen.

Relaties gaan in essentie over elkaar helpen om alle lagen van conditionering, van oneigen zijn, van oude belemmerende patronen af te pellen. Om elkaar te helpen groter en mooier onszelf te zijn. Maar we zijn bang voor de pijn en de angst die daarbij kan komen kijken. Want afpellen betekent angst aankijken en pijn doorvoelen. Het betekent op het leven vertrouwen en daarmee op de ander dat die doet wat nodig is voor jou.

Het betekent helemaal in je lijf durven zijn. Helemaal in je leven durven zijn. Het betekent toelaten en het betekent overgave. En dat is voor mij seksualiteit. De brug tussen hemel en aarde. De overgave aan ons lichaam, aan onszelf, aan de ander. Seksualiteit is meer dan seks. Seks is een onderdeel ervan. Seksualiteit is het hier-zijn, het mens-zijn, het je lichaam zijn, terwijl je weet dat je zoveel meer bent dan dat lichaam. Het betekent overgave aan dit leven, hier, op deze prachtige aarde. Het betekent voluit leven en ook sterven. 

En seks is een prachtige uitingsvorm van onze seksualiteit. Een uitingsvorm die vervormd is geraakt door de eeuwen heen. Verwond, beladen met schuld en schaamte. Met taboe. Ze is plat gemaakt tot een fysieke handeling die weinig spirituele waarde meer heeft. Terwijl seks in essentie juist de verbinding maakt tussen het spirituele en het aardse. Je zou het meditatie kunnen noemen. En overgave. Leven en sterven tegelijk. Het is een prachtige manier om jezelf te delen met een ander. Of met jezelf.​​

Dit is waar wat mij betreft het leven hier op aarde om draait. En de woorden die ik er nu aan geef zijn no way toereikend voor de grootsheid van wat hier gezegd wil worden. Maar ze zijn een begin. Ze zijn een eerste verheldering. Ze zijn een zachte aanraking met de kern van dit leven. Dat wat ik te doen heb hier. Dat wat ik te brengen heb hier op dit moment. De grootsheid van Liefde, Relaties en Seksualiteit weer in het licht zetten. 

Ik heb 44 jaar lang het pad naar mijn authenticiteit gelopen. Ook door er heel ver vandaan te gaan. Ook door zo vreselijk bang te zijn dat ik hier in dit leven niet zou mogen zijn wie ik ben. Dat ik op mijn donder zou krijgen als ik echt in mijn energie zou gaan staan. Dat ik veroordeeld zou worden voor hoe ik uitdrukking wil geven aan wie ik ben en hoe ik de kracht die liefde is door mij heen wil laten stromen. En ik heb op mijn donder gehad. Ik heb de angst en de pijn ontmoet. En dat heeft me uiteindelijk nog meer geleerd over wie ik ben en wat ik kom doen.

De ‘zomer van de onbelemmerde liefde’ is een stap die ik zet. Om mezelf ongecensureerd in de wereld te zetten. Om me open te laten zien in wie ik ben en hoe ik uitdrukking wens te geven aan mij. Hoe ik voel dat het goed is voor mij. Ook door in gesprek te gaan met de mensen die ik het dichtst onder mijn huid toelaat. Door te laten zien wat daar gebeurd in energie en in meereizen in elkaars systeem. Daar vindt altijd verheldering, ontwarring en heling plaats. Dat wil ik delen. 

Ik geef mijzelf hiermee weer een stuk aan de wereld. En aan jou. Zodat ook jij weer meer in jouw waarheid, jouw authenticiteit kunt stappen. Zodat jij uitdrukking kunt geven aan wie jij bent en hoe jij liefde wil laten stromen door jouw systeem, hup de wereld in. Door je over te geven aan jezelf, aan een ander, aan de wereld, aan het leven zelf. In je lijf zakken, in je leven zakken, in jezelf zakken, ontspannen… heerlijk ontspannen… 


Boek

Zielsrelaties: de stroomversnelling richting onvoorwaardelijke liefde

Een boek over ontmoetingen van ziel tot ziel en hoe zij de weg in jou vrijmaken naar onvoorwaardelijke liefde.

bestellen

v.a. €12,00

Het boek is verkrijgbaar als paperback, ebook en luisterboek.

» Info & bestellen

Facebook

Besloten Facebookgroep

In deze groep deel ik mijn zoektocht naar al mijn schatten in mijn Innerlijke Schatkamer en nodig ik je uit om mee te gaan op expeditie naar jou.

Naar de Facebookgroep

Nieuwsbrief

Juweeltjes

Een onregelmatig verschijnende nieuwsbrief met mijn nieuwste artikelen, tips over interessant leesvoer en andere juweeltjes.