Schrijf je in voor gratis artikelen Meer info

Samen delen, samen spelen | Illustratie: Unparalleled Universes, Peter Boorsma

∞ Manon, zaterdag 17 september 2016

Samen delen, samen spelen

Toen mijn kinderen nog klein waren kwam de spreuk “samen spelen, samen delen” regelmatig voorbij waaien. Op de speelzaal, in de klas, thuis bij vriendjes, en uiteindelijk ook af en toe wel eens bij ons thuis.

Want ja, als je samen wil spelen, moet je ook kunnen delen. Toch klonk hij in mijn oren nooit zo fijn. Het is zo’n harde voorwaarde: als...dan…. En wat nou als delen moeilijk is? Mijn kinderen waren daar zelf heel wisselend in. De ene keer gaven ze alles weg, de andere keer konden ze iets echt niet uit handen geven of delen. Tot laat in hun kindertijd is dat best wel een ding geweest: wanneer geef ik teveel, wanneer mag het best iets meer en hoe speel ik dan samen.

Ik weet eigenlijk niet meer hoe dat bij mijzelf als kind ging. Mijn ouders waren absoluut niet van de uitspraken en de clichés en ik kan me deze zeker niet herinneren uit mijn kindertijd. Maar het ambivalente van weggeven en vasthouden ken ik zeker nog wel. Om samen te kunnen zijn met de kinderen die ik graag wilde gaf ik alles zomaar weg. Maar ik bewaakte tegelijk ook mijn schatten en kon van weinig afscheid nemen.

Dat speelde ook door in tijd en energie geven en bij me houden. Ik vond het fijn om kinderen om me heen te hebben, maar niet te lang. Ik had mijn tijd alleen hard nodig. Mijn tijd om te lezen, om te rommelen, om te fantaseren, om op mijzelf, bij mijzelf te zijn. Uiteindelijk vond ik ook in groepen mensen niet altijd meer de saamhorigheid, de steun, het gemak waar ik naar zocht.

Ik ben nooit echt alleen geweest, maar wel vaak eenzaam. Problemen loste ik liever zelf op dan dat ik anderen om raad of hulp vroeg. Ik had vrienden en vriendinnen, hele goeie, minder goeie, maar nergens liet ik mijzelf echt meer zien. Ik schermde mijzelf af en niemand kwam daar meer echt doorheen. Ergens groeide het idee: als je mij echt zou kennen, dan zou je zien dat ik niet goed genoeg voor je ben, dat ik niet sterk genoeg ben, niet aardig genoeg, niet waardig genoeg. En dat is een eenzame plek om te zijn.

Gelukkig hebben mensen nog wel eens last van voortschrijdend inzicht en groei. Ik ook. Toen ik nogal moe werd van mijzelf en van het verstoppen van mijzelf ben ik daar heel langzamerhand maar eens mee opgehouden. Ik ben gaan leren hoe ik mijn energie kan behouden, ook in contact met anderen. Ik ben gaan leren dat ik niet volmaakt hoef te voldoen aan een ideaal om waardig te zijn. Ik ben mij gaan realiseren dat dit ideaal alleen in mijn eigen hoofd zat en dat anderen veel liever contact hebben met de echt Manon, dan met at toonbeeld van wat-ik-dan-ook-maar-verzon. Ik ben gaan delen en daardoor kon ik ook samen spelen.

De uitdrukking met delen en spelen is eigenlijk veel leuker andersom. Samen delen, betekent samen kunnen spelen. Als je je ideeën deelt met anderen, kan je samen kijken hoe je het nog leuker, nog beter, nog gekker, nog fantastischer kunt maken. Als je deelt met anderen wat je moeilijk vind in je leven, kan je het samen ook even loslaten en iets anders doen wat wel makkelijk en moeiteloos gaat. Wanneer je deelt wat je eng vind, kan je samen lachen om je angsten en ze overwinnen door de steun en en kracht van de ander.

Dus: samen delen, samen spelen. Zo wil ik hem wel. En zo creëer ik hem ook om mij heen. Met het Vidante Netwerk bijvoorbeeld. Afgelopen vrijdag hadden we onze herfstbijeenkomst. Het was echt fijn om elkaar weer te ont-moeten, te delen waar we mee bezig zijn op dit moment en om een voorproefje te krijgen van twee van ons over spannende workshops en lezingen die we gaan geven. Het Vidante Netwerk is om te delen, om te oefenen, om samen ergens over na te denken, om samen te brainstormen en vooral om samen te zijn wie we zijn. Helemaal goed, in de verste verte niet volmaakt, maar vastbesloten om onze eigen weg te gaan.

Wil jij ook deel uitmaken van deze fijne groep mensen? Wil jij ook graag samen delen, zodat je samen kan spelen? Neem contact met mij op. Ik leg je graag uit wie we zijn en hoe het werkt. We hebben het super goed samen, maar we missen jou nog!

Klik op deze link voor meer info, of op deze link om contact te maken.


Boek

Zielsrelaties: de stroomversnelling richting onvoorwaardelijke liefde

Een boek over ontmoetingen van ziel tot ziel en hoe zij de weg in jou vrijmaken naar onvoorwaardelijke liefde.

bestellen

v.a. €12,00

Het boek is verkrijgbaar als paperback, ebook en luisterboek.

» Info & bestellen

Facebook

Besloten Facebookgroep

In deze groep deel ik mijn zoektocht naar al mijn schatten in mijn Innerlijke Schatkamer en nodig ik je uit om mee te gaan op expeditie naar jou.

Naar de Facebookgroep

Nieuwsbrief

Juweeltjes

Een onregelmatig verschijnende nieuwsbrief met mijn nieuwste artikelen, tips over interessant leesvoer en andere juweeltjes.