Schrijf je in voor gratis artikelen Meer info

Waarom we onszelf tegenhouden om te groeien | Illustratie: Unparalleled Universes, Peter Boorsma

∞ Manon, zondag 20 augustus 2017

Waarom we onszelf tegenhouden om te groeien

Er zijn van die momenten die eigenlijk relatief klein zijn, maar super groot voelen. Opmerkingen, berichten, die ik in mijn hele lichaam voel binnenkomen. Het voelt groot en belangrijk, maar durf ik wel?

Wauw, nu wordt het spannend. Ik lees het bericht nog een keertje door. Ik krijg een aanbod van mijn sjamanistische mentor bij wie ik mijn opleiding volg. Hij voelt dat ik er klaar voor ben om een volgende stap te zetten. Om al mijn spirituele kwaliteiten in te gaan zetten zodat ik mensen daarin kan begeleiden. Niet meer ongeveer, of bijna, of een deel, maar echt all the way. Ik voel het in mijn hele lichaam. Ja! Dit is de stap waar ik op wachtte. De JA tegen mijn leven, tegen mijn grootsheid, tegen mijn doel hier op deze wereld.

De afgelopen dagen heb ik me opnieuw heel bewust overgegeven aan mijn leven. Ik heb de JA hardop uitgesproken. Nogmaals uitgesproken dat niets en niemand in mijn leven groter is dan mijn leven. Dat ik er klaar voor ben om vol vertrouwen de volgende stap te zetten, ook al weet ik nog niet welke dat is. Ik heb het gezegd. Ik heb het tot in mijn tenen gevoeld. Ik heb het tot in mijn ziel gevoeld en ik heb gevoeld dat mijn ziel JA terug zei.

En nu deze stap. Het lijkt gewoon een mooie kans. Het lijkt gewoon de eerstvolgende logische stap. Maar dat is het niet. Het is een keerpunt. Het is belangrijk en omvangrijk. Waarom? Omdat deze stap totale zichtbaarheid en transparantie van me vraagt. Omdat deze stap vraagt dat ik me expliciet ga uitspreken over mijn spirituele talenten en kwaliteiten. En omdat deze stap weerstand gaat opleveren.

Wanneer je jezelf openstelt voor al je kwaliteiten, wanneer je je echt helemaal overgeeft aan de grootste versie van je leven, dan vraagt dat leven iets terug van je. Iets simpels en moois. Namelijk, dat je er de wereld mee dient.  Je krijgt je talenten niet om ze voor jezelf te houden. Je krijgt je talenten niet om er onder tafel af en toe iets mee te doen. Je krijgt ze om in alle openheid en eerlijkheid er deze prachtige wereld mee van dienst te zijn.

En daar is zichtbaarheid voor nodig. En die is eng! Ik weet dat ik de wereld in wil met mijn visie, met mijn kwaliteiten. Ik weet dat ik veel mensen wil bereiken, omdat ik oprecht geloof dat de wereld daar mee gediend is. Dat mensen daarmee gediend zijn. Maar oh dear, die stap…! Het me bewust zijn dat er ook mensen in mijn omgeving zijn die me niet begrijpen. Die weerstand zullen voelen. Mensen waar ik heel veel van hou. Help!

En niet alleen ikzelf zal dat ondervinden, maar ook de mensen dicht om me heen. Mijn gezin, mijn familie. Ook zij kunnen weerstand ondervinden omdat ik zichtbaar ben. Omdat ik zichtbaar ben op een gebied dat niet algemeen geaccepteerd wordt. Omdat ik zichtbaar ben op een gebied dat angst kan oproepen. Een gebied dat echt een andere manier van denken en leven vraagt. Mag ik dat zomaar beslissen voor hen?

En daar komen we op het punt waarom we onszelf tegenhouden om echt te groeien. We zijn zo bang om veroordeeld te worden. Om op de metaforische brandstapel terecht te komen. Om onze geliefden tot die brandstapel te veroordelen. En daarom houden we onszelf maar liever klein. Liever onzichtbaar. Liever stil. En daarmee onthouden we de wereld onze unieke talenten. Onze unieke bijdrage. Ons grootste leven.

Het kan erop lijken dat je niet weet wat je talent is. Het kan erop lijken dat je geen idee hebt waar je talenten liggen. Het kan zijn dat je denkt dat je eigenlijk helemaal niet zo bijzonder bent of niet iets bijzonders kan. Is dat waar? Is dat echt wat je tegenhoudt? Ken je echt je eigen verlangens en talenten niet? Of voel je een andere drempel...

Als je even heel diep en eerlijk voelt… Waar verlang jij je hele leven al naar? Waar heb altijd al van gedroomd, maar heb je laten liggen als een droom? Heb je altijd stiekem al dat podium willen pakken? Of een superheld willen zijn? Of willen vliegen wellicht? Of plekken ontdekken waar nog nooit iemand is geweest? Of het wilde avontuur opzoeken? Wat is jouw diepe verlangen? En geef je daar gehoor aan? Geef je daar schaamteloos en grenzeloos gehoor aan?

Eerlijk? Ik vind hem zelf regelmatig ook nog heel erg lastig. Ik volg mijn hart en mijn ingevingen, maar soms weet ik echt niet waar die mij zullen brengen. Ik zie die eerste stap wel, maar daar zitten een heleboel stappen achter die ik niet zie. Ik spring in een stroom waarvan ik uiteindelijk niet weet waar hij me brengen zal. Ik geef me meer en meer over aan de stroom van mijn leven en dat is steeds weer onbekend terrein.

Het is spannend om je hart te volgen omdat de weg van je hart, van je intuïtie zo vaak niets te maken heeft met je gevoel volgen. Mijn gevoel kan iets graag willen terwijl mijn hart zegt dat het niet de juiste weg is. Mijn gevoel kan iemand graag willen helpen, terwijl mijn intuïtie zegt dat ik mijn mond moet houden. Maar mijn intuïtie kan ook zeggen iemand te moeten bellen terwijl mijn gevoel zegt dat ik dat niet wil, of dat mijn hoofd echt niet begrijpt waarom.

Hoe is dat voor jou? Durf jij echt je verlangen te volgen? Durf jij echt je prachtige intuïtie, je krachtige hart te volgen? Of kies je liever toch voor het gevoel van veiligheid dat de gebaande paden je brengt? Daar is niets mis mee, dan is helemaal perfect, zolang je daar maar vrede mee hebt. Ik persoonlijk, kan dat niet, maar het is jou goed recht om het wel te doen.

Wanneer je voelt dat jij wel je verlangens wil volgen, wanneer je voelt dat je gewoon JA zegt tegen je leven, ook al weet je niet waar het je gaat brengen, zorg dan dat je gelijkgestemden om je heen verzamelt. Het kan reuze eng zijn om deze stappen te zetten, maar de wereld heeft ook jou nodig. Verzamel dus support!

Dat kan op zoveel verschillende manieren. Een hele laagdrempelige is om lid te worden van mijn gratis besloten Facebookgroep Schitterende Schatkamer. Dat is een community van mensen die hun eigen Innerlijke Schatkamer willen ontdekken en de schatten in het licht willen zetten. Je bent van harte welkom.

Ter inspiratie plaats ik bij dit blog nog een link van een Facebook post van Bentinho Massaro van een jaar geleden. Deze inspireerde mij toen en nu nog steeds, om echt in het licht te gaan staan. Wellicht inspireert hij jou ook.

Binnenkort meer!!!


Boek

Zielsrelaties: de stroomversnelling richting onvoorwaardelijke liefde

Een boek over ontmoetingen van ziel tot ziel en hoe zij de weg in jou vrijmaken naar onvoorwaardelijke liefde.

bestellen

v.a. €12,00

Het boek is verkrijgbaar als paperback, ebook en luisterboek.

» Info & bestellen

Facebook

Besloten Facebookgroep

In deze groep deel ik mijn zoektocht naar al mijn schatten in mijn Innerlijke Schatkamer en nodig ik je uit om mee te gaan op expeditie naar jou.

Naar de Facebookgroep

Nieuwsbrief

Juweeltjes

Een onregelmatig verschijnende nieuwsbrief met mijn nieuwste artikelen, tips over interessant leesvoer en andere juweeltjes.