Schrijf je in voor gratis artikelen Meer info

Wat belangrijk voelt voor mij | Illustratie: Unparalleled Universes, Peter Boorsma

∞ Manon, zondag 28 juli 2019

Wat belangrijk voelt voor mij

Het voelt heel fijn als mensen mij begrijpen. Wanneer ik diep kan voelen dat ik gezien wordt voor wie ik ben. Dat ik geliefd wordt voor wie ik ben. Heerlijk. Maar het voelt nog fijner wanneer ik mijzelf begrijp. Wanneer ik mijzelf zie en liefheb. Eens in de zoveel tijd is het belangrijk om nog eens op te schrijven wat ik belangrijk vind. Voor mij in relatie tot een ander. Een gebruiksaanwijzing so to speak... Heb jij dat wel eens gedaan voor jezelf?

Ik speel graag in en met het leven. Ik ga graag op avontuur. Open, eerlijk, argeloos als een kind. Ik vind jou leuk en als jij mij ook leuk vindt, kunnen we samen avontuurlijk spelen. Ik spring graag in het diepe, ik werk liever met de gevolgen dan dat ik spijt heb van wat ik het levenslicht niet heb gegund. Maar dat betekent niet dat ik altijd precies weet wat ik wil, of dat ik altijd precies aan voel hoe het is voor een ander.

Ik hou niet van rare spelletjes. Ik hou er niet van om een hoekje te moeten denken. Ik hou er niet van als ik zou moeten begrijpen wat er niet gezegd is. Ik raak in de war als ik geacht word te weten wat iemand eigenlijk bedoeld, onder alle laagjes, zonder dat het uitgesproken wordt. Ik hou van duidelijkheid. Ik hou ervan wanneer ik voel dat wat je zegt en wat je doet op één lijn staat.

Juist wanneer ik zoveel voel van de energie van een ander, is het nog belangrijker voor mij om uit te spreken. Om te horen wat voor de ander het meest belangrijk is. Ik voel namelijk alles. Juist bij de mensen waar ik innig veel van hou. Daar voel ik iedere laag. En bij verwarrende gevoelens en situaties, heeft dat de neiging om eerder bij te dragen aan de verwarring dan dat het helder maakt.

Ik heb het nodig om de hele communicatie te krijgen. Het voelen, de onderstroom, de innerlijke onrust, het niet weten, het zeggen wat je wilt, waar je bang voor bent, het hele kwetsbare zijn van mij en de ander. Ik weet dat ik dat nodig heb en ik vind tegelijkertijd dat het allermoeilijkste wat er is. Want ik weet zoveel. Ik weet hoe de energie loopt, ik weet wat er gaat zijn, ik weet wat er nu is, ik weet wat de ander denkt en ik ken ieder gaatje van de verwarring. 

Ik word soms vreselijk onzeker van al die informatie. Want ik ben niet onfeilbaar. Ik heb mijn heldere weten en ik heb mijn beelden, plaatjes, fantasieën. Ik weet wat ik voel, maar lang niet altijd zeker bij wie het vandaan komt. Ik weet wat ik voel, maar ik heb geen idee hoe dat te interpreteren. Want mijn interpretatie komt meestal uit mijn brein, niet uit mijn hart.

Ik voel wanneer iemand bang is, maar ik weet niet automatisch waarom. Ik voel wanneer iemand afstand neemt, maar ik weet de reden niet. Ik weet wanneer iemand teleurgesteld is, maar niet of dat in mij is, in de situatie, of in wat ik doe. Ik voel wanneer er deuren sluiten, maar ik heb geen idee hoe ik daarop moet reageren. Met stilte, met begrip, met respect, met zachtjes kloppen, met aan de deurklink voelen?

Ik ben alwetend en ik weet niks. Ik ben onkwetsbaar en tegelijkertijd zo kwetsbaar als ik maar zijn kan. Ik heb de moed van een leeuw terwijl ik bang ben dat ik sterf aan het leven. Ik weet wat ik waard ben en zou het niet kunnen verdragen afgewezen te worden omdat ik kwetsbaar ben, bang ben, onzeker ben. Want dat ben ik ook. Dat ben ik allemaal ook. Ik voel het verlangen me over te geven én de angst om helemaal los te laten. 

Ik voel het diepe verlangen naar me vrij te kunnen bewegen in liefde. En de verwarring die daaraan vooraf gaat. Het loslaten van iedere zekerheid. Iedere zekerheid, de vorm, maar de vormeloosheid ook. Het loslaten van de vorm heeft een eigen veiligheid, net als het vasthouden eraan. Ook dat wil ik loslaten. Liefde mag de vorm krijgen die het wil. Echt helemaal de vorm krijgen die het wil. En dat is veel enger dan het loslaten van de vorm merk ik.

Want dat betekent overgave. Aan liefde, aan de ander, aan wat ik voel, aan wat de ander met me doet, in me beweegt. Dat betekent net zo goed het loslaten van fantasie als het omarmen ervan. Het betekent me verliezen in mijn hunkering, terwijl ik weet dat het een verhaaltje is. Het betekent geen intellectuele afstand meer. Maar me verliezen aan liefde, me overgeven aan liefde, lichaam, geest en ziel. Puur ervaren wat zich aandient. Overgave, openen, afwijzing, wederkerigheid, eenzijdigheid, vallen. Gewoon vallen zonder koord of parachute. 

Ik laat me vallen in de verwarring. In het niet weten. In het niets weten. In het loslaten en het handelen. In het volgen van mijn impulsen. Maar ook in het voelen van mijn angst, mijn aarzeling, mijn achteruit gaan. In mijn verlangen naar vooruit, maar tegelijkertijd mijn beweging naar achteren. In het reageren op de ander, en in het handelen vanuit mijn autonomie.

Ik weet niet wat mijn volgende stap is. Ik weet het gewoonweg niet. Het ene moment is er dit, het volgende is er wat anders. Ik mag van mezelf heen en weer bewegen. Uitslaan als een slinger. Net zo lang tot er een beweging naar voren is. Uit mijn kern, of waar dan ook uit. Ik laat het oordeel los. Denk ik, hoop ik, wil ik. 

Wel spelen, geen spelletjes. Wel voelen en horen, geen interpretaties. Vragen, als een kind. Waarom, hoezo, hoe komt dat, wat voel je dan, wat denk je, wat verlang je, wat weet jij? En ik wil vertellen. Dit voel ik, dit weet ik en dit niet, dit verlang ik en hier ben ik bang voor. Dit verlang ik van jou, met jou, van mij, met mij. Ik vind jou lief en leuk en als jij mij ook lief en leuk vind, dan is er niets mooiers dan samen spelen. 


Boek

Zielsrelaties: de stroomversnelling richting onvoorwaardelijke liefde

Een boek over ontmoetingen van ziel tot ziel en hoe zij de weg in jou vrijmaken naar onvoorwaardelijke liefde.

bestellen

v.a. €12,00

Het boek is verkrijgbaar als paperback, ebook en luisterboek.

» Info & bestellen

Facebook

Besloten Facebookgroep

In deze groep deel ik mijn zoektocht naar al mijn schatten in mijn Innerlijke Schatkamer en nodig ik je uit om mee te gaan op expeditie naar jou.

Naar de Facebookgroep

Nieuwsbrief

Juweeltjes

Een onregelmatig verschijnende nieuwsbrief met mijn nieuwste artikelen, tips over interessant leesvoer en andere juweeltjes.