Week 14: Op je eigen pad | Illustratie: Unparalleled Universes, Peter Boorsma

∞ Manon, woensdag 4 januari 2017

Week 14: Op je eigen pad

Een helemaal vers nieuw jaar. Een nieuwe energie, nieuwe kansen die zich aan ons openbaren, een hoop goede voornemens… Het nieuwe jaar is als verse sneeuw, het is nog onaangetast, alles is nog mogelijk.

Het nieuwe jaar is ook als een wit schildersdoek. We kunnen nog alle kanten op. Welke keuzes wil jij maken? Welke dingen wil jij doen? Welke doelen wil jij absoluut behalen dit jaar? Waar heb jij echt zin in?

In de afgelopen jaren heb ik heel veel goede voornemens gemaakt en ook weer laten gaan. Ik kreeg langzamerhand bij de jaarwisseling een enorme weerstand tegen voornemens, of ze nu goed of niet zo goed waren. Ik was de wisseling van jaarenergie even kwijt en al helemaal het idee van een wit canvas doek. Dat had een duidelijke reden. Misschien is hij herkenbaar voor jou.

Mijn goede voornemens waren elk jaar dingen waar ik eigenlijk tegenop zag, maar waarvan ik met mijn hoofd vond dat het er nu maar eens van moest komen. Nu moest ik maar eens gaan sporten, meer energie krijgen, stoppen met van alles en nog wat, socialer zijn, beter voor mezelf opkomen, mijn agenda beter beheren, enzovoort. Dat waren allemaal dingen waar ik het resultaat wel van wilde, maar eigenlijk had ik bar weinig zin om er het werk voor te doen zoals ik dat voor me zag.

Nieuwe gewoontes aanleren of oude gewoontes afleren is helemaal niet zo leuk. Je moet er grenzen voor over, je moet dingen doen waar je echt tegenop ziet. Je hebt jouw eigen gewoontes niet voor niets op deze manier ontwikkeld. Maar als je niets doet, blijft alles zoals het is en dat is vaak ook niet wat je wilt. De kunst is om je goede voornemens in lijn te brengen met jouw eigen levenspad. Dat maakt dat je je grenzen niet over hoeft te gaan, je niets hoeft te doen waar je als een berg tegenop ziet, maar je toch het resultaat krijgt wat je graag wil.

Hoe ik dat voor me zie? Nou kijk even mee.

Stel dat ik beter voor mezelf wil opkomen. Ik merk namelijk dat ik erg veel moeite heb met ‘nee’ zeggen. Ik zeg ‘ja’ op ieder idee, op ieder verzoek, op iedere vraag om hulp. Niet omdat ik altijd tijd, aandacht of energie heb, maar omdat ‘ja’ zeggen nou eenmaal beter voelt dan ‘nee’ zeggen. En ik zeg tegen mezelf dat ik het ook allemaal leuk vind om te doen. En dat is ergens ook wel zo. Het resultaat is dat mensen om me heen het altijd zo fijn vinden dat ik voor ze klaar sta. Ze vinden het fijn dat ze altijd op me kunnen rekenen. Maar het tweede resultaat is dat ik zo moe ben. Dat ik altijd tijd tekort kom. Dat ik gestrest raak omdat ik mijn eigen agenda niet in de hand heb. Ik word ‘s ochtends eigenlijk nooit wakker met het idee dat de dag open voor me ligt en dat ik kan bedenken waar ik zin in heb om te gaan doen. Mijn agenda wordt voor me ingevuld en ik ga wel mee.

Dan kan ik ieder jaar weer dat goede voornemen maken om te bedenken dat ik beter voor mezelf moet gaan zorgen. Dat ik de baas over mijn agenda moet gaan worden. Dat ik ‘nee’ moet gaan opnemen in mijn vocabulaire. Dat ik mensen dan maar teleur moet gaan stellen en het risico moet gaan nemen dat ze me een stuk minder aardig vinden. Zal het voornemen stand houden? Misschien doe ik het een of twee keer. En dan voel ik de teleurstelling en dan voel ik de onrust en dan voel ik de stress en dan hou ik er gauw weer mee op. En ik geef mezelf dubbel op mijn kop omdat ik mensen teleur heb gesteld, maar ook omdat ik mezelf teleur heb gesteld.

Wat ik ook kan doen is mezelf niets opleggen. Ik hoef helemaal niets te doen. Ik hoef geen ‘nee’ te zeggen wanneer ik daar de ruimte niet voor voel, ik mag met alles instemmen waar ik me maar enigszins prettig bij voel, om wat voor reden dan ook. Ik geef mezelf toestemming om te zijn wie ik ben en te doen wat ik voel dat ik wil doen. Dat geeft al een heleboel ruimte in mezelf. Dat voelt licht. Ik heb toestemming om mezelf te zijn.

Het volgende wat ik dan kan doen is met mijn aandacht naar binnen gaan en eens rondkijken in mijn innerlijke Schatkamer hoe het met mijn zelfliefde staat. Ligt deze prachtige kwaliteit en glanzend opgepoetst bij te stralen? Of ligt er van alles aan stof overheen. Is mijn zelfliefde bedekt geraakt door de verwachtingen die ik heb gevoeld uit mijn omgeving? Heb ik mijn zelfliefde bedekt door de verwachtingen die ik aan mezelf heb gesteld in de afgelopen jaren? En daar ga ik dan vervolgens mee aan het werk. Met mezelf en mijn liefde voor wie ik ben en wat ik te brengen heb in mijn leven.

Ook dat is niet altijd makkelijk. Soms kom ik weerstand tegen die bestaat uit oude overtuigingen als: mag niet, dat moet zo, zo zit het! Daar mag ik mee aan het werk. Ik buig mijn overtuigingen bij, ik vertel mezelf een ander verhaal, ik erken waar mijn moeite met zelfliefde vandaan komt, ik verbind me aan mezelf en aan mijn eigen-wijsheid en uiteindelijk zie ik dat mijn kwaliteit zelfliefde ligt te glanzen en te schitteren in mijn innerlijke Schatkamer. En ik heb er plezier in! Ik vind het steeds leuker om mezelf te ontdekken en te voelen hoe het leven mij draagt. Om te ervaren dat mijn leven ertoe doet en ik wordt gesteund om het pad te volgen dat voor me ligt.

En wanneer ik dan om me heen kijk zie ik ineens dat ik andere keuzes wil maken. Dat ik de overtuiging heb dat wat ik te doen heb van evenveel belang is als het helpen van anderen. Dat mijn ideeën en wensen eigenlijk veel te mooi zijn om niets mee te doen. Dat ik mijn leven op mijn manier wil leven, omdat ik voel dat mijn pad nou eenmaal het mooiste, fijnste, prachtigste pad is voor mij. Ik wil niet meer op iemand anders pad lopen, maar op het mijne! En ik zeg nog steeds ‘ja’ tegen wat ik wil. En ik zeg ‘nee’ als ik voel dat het niet op mijn pad past. Ik hoef daar geen grenzen voor over, ik hoef niets te doen waar ik als een berg tegenop zie. Ik volg alleen mijn innerlijke flow.

En zo zorg ik dat mijn goede voornemens ook echte verandering met zich mee brengen. Zo zorg ik dat het echt leuk wordt om mijn leven te veranderen. Om vrijheid te ervaren, om energie te hebben, om van iedere dag iets leuks te maken. Met nieuwsgierigheid, met plezier, met een lach voor mijn vallen en voor mijn opstaan. Met verdriet dat schoon spoelt wanneer er iets schoon mag worden.

Vandaag neem ik je mee in een visualisatie over jouw eigen pad. Veel plezier.

Op 23 januari gaat mijn online programma Van Frustratie naar Creatie van start. In dit programma leer je precies te doen wat ik hierboven beschreven heb. je leert niets af en niets aan, je leert alleen met je aandacht te gaan naar jouw leven, naar jouw pad, naar jouw innerlijke schatkamer en daar de vrijheid in te vinden om je energie te laten stromen. Wil jij het nieuwe jaar beginnen met het goed voornemen om goed voor jezelf te zorgen? Om ontspannen en moeiteloos jouw leven te leiden? Gun jezelf dan dit online programma. Ik neem je mee op reis door alle kennis, inzichten en innerlijk weten die ik heb opgedaan door de jaren heen. Mijn leven is echt volledig omgedraaid van vastzitten en zwaar en moe naar iedere dag opstaan met het gevoel dat de dag me iets moois te brengen heeft en iedere nacht naar bed gaan met het idee dat mijn dromen me verder zullen helpen. Ik voel me gedragen door mijn leven. Wil jij dat ook? Klik voor meer info op de knop. Ik zie je graag.

Oh ja, en als je je voor 16 januari inschrijft krijg je een mooie korting! Niet te lang wachten dus!

Download dit bestand: mp3 of ogg.


Boek

Zielsrelaties: de stroomversnelling richting onvoorwaardelijke liefde

Een boek over ontmoetingen van ziel tot ziel en hoe zij de weg in jou vrijmaken naar onvoorwaardelijke liefde.

bestellen

v.a. €12,00

Het boek is ook verkrijgbaar als ebook en luisterboek.

» Info & bestellen

Facebook

Besloten Facebookgroep

In deze groep deel ik mijn zoektocht naar al mijn schatten in mijn Innerlijke Schatkamer en nodig ik je uit om mee te gaan op expeditie naar jou.

Naar de Facebookgroep

Nieuwsbrief

Juweeltjes

Een onregelmatig verschijnende nieuwsbrief met mijn nieuwste artikelen, tips over interessant leesvoer en andere juweeltjes.