Week 26: Contact met je ego | Illustratie: Unparalleled Universes, Peter Boorsma

∞ Manon, woensdag 29 maart 2017

Week 26: Contact met je ego

Je ego…

Geliefd en gehaat. Beschermend, beklemmend, helpend, manifesterend, alles in een.

Je ego-deel helpt je om je ideeën en je verlangens te manifesteren in je leven. Het zorgt ervoor dat je goed voor jezelf zorgt en je weg kan vinden in een wereld die je deelt met anderen. Het is ook het deel dat je wil beschermen en zonder al te veel beschadigingen door het leven wil laten gaan. Het is ook het deel van jou dat soms als een overbezorgde ouder jou de vrijheid ontzegt om risico’s te nemen.

De een doet haar hele leven haar best om het ego te overwinnen, om ego-loos door het leven te gaan. De ander laat zich misschien bepalen door de restricties die ze voelt vanuit haar ego-deel. Naar mijn idee is het ego het meest optimaal wanneer het in balans is tussen beschermen, aanpassen aan een ander, zorgen voor jezelf en je eigen verlangens en ideeën volgen. Je ego werkt met liefde aan het in de wereld zetten van jouw dromen, jouw missie, jouw grote plannen, terwijl jij in verbinding blijft met de mensen om je heen.

Maar soms zijn de taken van je ego-deel uit balans geraakt. Je hebt misschien wel geleerd dat het onveilig is om je uit te spreken over wat voor jou echt belangrijk is. Je hebt misschien wel geleerd dat het beter is om je klein te houden, omdat de wereld anders pijn doet. Of misschien heb je wel geleerd dat je, om je verlangens te realiseren maar beter een dikke muur om je kwetsbaarheid heen kan zetten. Of dat je een grote bek nodig hebt om veilig te zijn in deze wereld.

Het ego kan dan in een overbeschermende rol gaan zitten. We leven in een wereld die ons soms pijn kan doen, waarin we kwetsbaar zijn. En als kind leren we al snel dat we alleen kunnen opgroeien wanneer we door ons op een bepaalde manier te gedragen, voor onze eigen veiligheid zorgen. En iedere keer dat we de keuze maken voor een bepaald gedrag laten we ons ego-deel zien hoe hij ons het beste kan beschermen. En laten we hem zien dat hij de volgende keer diezelfde beslissing kan nemen. En rustig maar zeker laten we alle keuzes over aan de onszelf gecreëerde beschermer.

En we worden er groot mee! Laat dat voorop staan. Het feit dat jij er bent om dit stuk te lezen, betekent dat jouw ego-deel zich goed van zijn taken gekweten heeft. Je hebt de periode waarin je volledig afhankelijk was van anderen om op te kunnen groeien overleeft. En nu ben je groot geworden en kun je, hier in dit land, de veiligheid meer en meer in jezelf gaan zoeken. Je kan voor jezelf zorgen, om te overleven heb je eigenlijk alleen jezelf nog nodig. Je kan het je dus veroorloven om wat meer risico’s te nemen. Je hoeft niet meer te zorgen dat iedereen je lief en leuk vindt, zodat ze voor je willen zorgen. Of je hoeft niet meer te knokken voor jouw deel, je kunt er zelf voor zorgen. Je gaat niet meer stuk op de eventuele afwijzing van een ander, hoe naar ook, je overleeft het wel.

Maar nu heeft jouw ego-deel jouw hele leven iets anders geleerd. Jouw ego-deel is gevormd door het idee dat het wel een kwestie van overleven is dat je aardig gevonden wordt, of dat je niet laat zien dat je kwetsbaar bent, of dat je stil bent, of juist een grote mond hebt… Wat jou hielp om groot te worden kan dan ineens als een onvrijheid voelen. Ineens voel je dat je jezelf wil laten zien voor wie je echt bent. Dat je je kracht wil laten zien, of je kwetsbaarheid, of je genadeloze eerlijkheid, of je anders zijn dan anderen, of noem maar op.

Plotseling voelt de bescherming van je ego-deel meer en meer als een gevangenis. Je ego staat niet langer in dienst van je ziel, maar alleen maar in dienst van de angst. En angst houdt je klein en vast in een soort van te krap jasje. Je merkt dat je in jouw Innerlijk Schatkamer een beschermer hebt gecreëerd die hele delen in het duister heeft gezet, die prachtige schatten heeft laten verstoffen en misschien zelf wel delen heeft afgesloten. En laten die delen nou net nodig zijn om te komen waar jij heel graag wil zijn. Om de verlangens en de prachtige ideeën die je hebt te manifesteren in je leven. Om te doen wat jij echt heel erg graag wil in je leven. Tijd voor verandering.

Tijd om weer in contact te komen met jouw lieve ego-deel, jouw beschermer. Tijd om samen nieuwe afspraken te maken. Afspraken die ontspannen zijn, die keuzes mogelijk maken, die groei mogelijk maken. Die jouw ego-deel weer in dienst zetten van je ziel, van je missie, van jouw prachtige, grootse leven. Daar waar hij voor gemaakt is. Ga je mee?

Download dit bestand: mp3 of ogg.


Boek

Zielsrelaties: de stroomversnelling richting onvoorwaardelijke liefde

Een boek over ontmoetingen van ziel tot ziel en hoe zij de weg in jou vrijmaken naar onvoorwaardelijke liefde.

bestellen

v.a. €12,00

Het boek is ook verkrijgbaar als ebook en luisterboek.

» Info & bestellen

Facebook

Besloten Facebookgroep

In deze groep deel ik mijn zoektocht naar al mijn schatten in mijn Innerlijke Schatkamer en nodig ik je uit om mee te gaan op expeditie naar jou.

Naar de Facebookgroep

Nieuwsbrief

Juweeltjes

Een onregelmatig verschijnende nieuwsbrief met mijn nieuwste artikelen, tips over interessant leesvoer en andere juweeltjes.